A- / A+

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

Klik op de aandoening voor een verdere uitleg.

Likdoorn

Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid. In het midden verzamelen zich dode huidresten die u kunt herkennen aan een donkere kern (pit). Wanneer u erop drukt voelt het als een pijnlijke steek. Het wordt veroorzaakt door druk en wrijving.

Likdoorn.

Behandeling

U kunt de likdoorn afdekken met likdoornpleisters, te verkrijgen bij drogist of apotheek.Voor een efficiƫnte behandeling kan ik de likdoorn bij de kern (pit) uitlepelen waardoor de pijn direct voor een langere tijd is verdwenen. Een pit zal voor 90% terugkomen wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt. Ik help u graag bij het maken van de keuze die bij u past.

Ingegroeide Nagels

Bij ingegroeide nagels zijn de hoeken verankerd in de teen. Het komt vaak voor bij de grote teen maar andere tenen zijn niet uitgesloten.Vaak is verkeerd schoeisel (te klein, te spits) en verkeerd knippen de oorzaak van ingegroeide teennagels.Maar ook bij een verkeerde stand van de teen en extreme transpiratie zal het ingroeien van de nagel vergroten.Ze kunnen zorgen voor pijnlijke ontstekingen en opgezwollen wonden.

Ingegroeide nagel, voor.

Ingegroeide nagel, na.

Behandeling

Wanneer de nagel erg strak tegen de huid drukt kunt u de nagelrand en de huid flink naar beneden inmasseren met vaseline. De huid wordt dan steviger en meer doorbloed zodat de nagel zich minder snel in de huid kan werken.

Wanneer de nagel eenmaal de huid is binnengedrongen zal er toch een helpende hand bij moeten komen.Ik kan door middel van het opheffen van de nagel de druk verlichten en ik zal vervolgens de nagel begeleiden waardoor ingroei nauwelijks of niet meer mogelijk is. Geduld en discipline wordt van u verwacht.

Voorkomen van ingegroeide nagels

 • Zorg voor goed en afwisselend schoeisel
 • Knip de nagel zodanig recht dat de hoek niet kan ingroeien. Beetje afronden met een vijl is geen probleem
 • Knip de nagel vooral in de hoeken niet te kort. Het kan misschien even verlichting geven maar wanneer de nagel weer gaat groeien zal hij meer zijn eigen weg eraan geven en bent u zo gezegd verder van huis
 • Bij twijfel kan ik altijd even bij u aan huis komen om te beoordelen welke behandeling het beste bij u past

 

Kloven

Kloven zijn barstjes in de huid. Ze kunnen oppervlakkig zijn of heel diep. Ze komen meestal voor op de rand van de hak. Behalve dat kloven er niet charmant uitzien, kunnen ze ook erg pijnlijk zijn. Oorzaak is vaak droogte van de huid. Te heet douchen of te vaak in een warm bad kan de huid uitdrogen. Als u in de zomer veel of op te kleine slippers loopt zullen uw hakken sneller uitdrogen met kloven tot gevolg.

Behandeling

 • Smeer uw voeten in met een hydraterende creme net voor het naar bed gaan, bijvoorbeeld met Cenzaa Mellow Bamboo. Kosten zijn 19,95 a 150 ml
 • Loop niet te lang op slippers. Vooral niet met opzet-rand.Het laat de toch al droge rand barsten;
 • Geef uw voeten af en toe een scrub behandeling met Himalaya Salt. Kosten zijn 14,95 a 350 gram
 • Zowel de Cenzaa Mellow Bamboo als het Himalaya Salt zijn bij mij te verkrijgen
 • Met behulp van een scalpel en een frees kan ik de kloof dunner maken. Het geeft direct resultaat voor een korte periode. Dagelijkse voetverzorging kan deze klachten aanzienlijk verminderen en wellicht voorkomen

Schimmel-/Kalknagels

Schimmel en kalknagels zien er nagenoeg hetzelfde uit.

Een schimmelnagel heeft als oorzaak een infectie van buitenaf.

Vaak onstaat dit in een zwembad, slechte afweer en/of suikerziekte. Een kalknagel heeft een verstorende hoornproductie. Ziet er geel en brokkelig uit.

Oorzaken >

 • Slechte doorbloeding
 • Krappe schoenen
 • Letsel aan de teen ( voetballers hebben hier vaak last van)

Een schimmelnagel is besmettelijk. Wanneer u dit heeft, kunt u via uw huisarts een schimmelverwijderaar aanvragen.

Kalknagel.

Voorkomen van schimmel:

Kijk uit met zeep en droog de voeten goed af, ook tussen de tenen. Laat uw voeten door de lucht drogen, als de huid tussen de tenen te vochtig is.

Voeten die snel zweten zijn ook gevoelig. gebruik katoenen sokken, sprenkel ze eventueel licht met talkpoeder in en verschoon ze minimaal 2 keer per dag.

Wratten

Een wrat is een goedaardig gezwel van de huid.Wratten ontstaan door het Humaan Papilloma Virus (HPV).Ze zorgen ervoor dat de huidcellen abnormaal gaan groeien. Het komt meestal voor bij kinderen omdat hun immuun-systeem nog niet optimaal is. Dat betekent dat ook volwassenenen met een verlaagd immuum-systeem meer vatbaar zijn voor wratten.

Wrat.

Op blote voeten in sportzalen, kleedruimtes en rondom het zwembad kan het virus makkelijk worden opgelopen.Een voetwrat zit meestal onder de voetzool en is vaak wat platter in aanzicht omdat het lichaamsgewicht op de wrat drukt. Wanneer de wrat naar binnen gaat groeien kan deze pijnlijk worden (doornwrat).Bij bijten en/of krabben aan de wrat kan het virus zich verspreiden en onstaan er makkelijk nieuwe wratten.Wratten kunnen geen kwaad en verdwijnen na ongeveer 2 jaar uit zichzelf. Bij pijn zijn er verschillende mogelijkheden om ze te behandelen.

Behandelingsplan

 • Aanstippen met stikstof bij de huisarts. Dit is een behandeling die niet pijnloos is. De wrat en de cellen die er omheen zitten worden bevroren. Er zal een blaar ontstaan. Na enige tijd laat de blaar samen met de cellen los. Echter zal de behandeling vaak na 3 weken moeten worden herhaald
 • Behandelen met middelen vanuit drogisterij kan werken maar geeft zeker geen garantie
 • Behandelen met ducttape is de meest nieuwe methode en wordt ook aanbevolen door de huisarts. De lijm van de ducttape zorgt ervoor dat de afweer van de wrat wordt geactiveerd en het zal de wrat los laten

Behandeling met ducttape:

 • beplak de wrat met tape zeker 1 cm rondom goed vast
 • de tape moet 6 dagen blijven zitten
 • na 6 dagen kan de tape worden verwijderd. Laat de wrat minimaal 5 minuten weken in warm water
 • vijl de wrat zoveel mogelijk weg doormiddel van een vijl, pluimsteentje of schuursponsje
 • laat de wrat 1 nacht rusten zonder iets erop
 • Herhaal bovenstaande stappen. Wratten hebben tijd nodig om te verdwijnen, maar deze methode is zeker pijnloos

Tunnelnagel

Dit is een sterk gebogen nagel waarbij het nagelbed mee wordt getrokken in de ronding. Dit kan zowel eenzijdig als en twee kanten plaatsvinden.

De zijkant van de nagel heeft dan de neiging om in te gaan groeien, vooral als de nagel wat langer is en vanuit het uiteinde bekeken lijkt het alsof je en een tunnel kijkt.

Tunnelnagels kunnen aangeboren zijn. Alle nagels zullen daar dan die afwijking laten zien. Maar ook door te smalle/ slecht passende schoenen wordt de druk verhoogt waardoor de kromming van de nagel wordt gestimuleerd.

Door de nagel iets af te vlakken en op te heffen ontstaat er verlichting bij de teen en kan de nagelgroei zich ( met controle op zijn tijd ) hervatten tot een redelijke tot goede groei van de nagel.